NAMA BLOGGERS

Tuesday, February 22, 2011

BERIMAN ,PEMIMPIN YANG BAIK..

Assalamulaikum..

Setiap manusia yang tulus beriman kepada ALLAH memenuhi semua perintahNya tanpa syarat, dan penaatan kepada Al-Quranlah yang menyebabkan kesempurnaan akhlaknya.
ALLAH memerintahkan ketakwaan, keadilan, kesabaran, pengerobanan, kesetiaan, pengabadian, penepatan janji, kepasrahan, kerendahan hati, pemaaf, penyayang, pengasih, pengendalaian amarah, dan banyak lagi sifat-sifat akhlak. Menunjukan kesempurnaan akhlak ini sebagaimana disajikan dalam Al-Quran bergantung ketakutan seseorang itu kepada ALLAH dan kerana itu mengikut suara nuraninya. Semakin takut seseorang itu kepada ALLAH dan seksama mengikut apa di serukan nuraninya, Maka semakin patuh ia pada perintah ALLAH.
 Seseorang yang tidak memiliki sifat-sifat ini gagal menunjukan tanggungjawab untuk hidup dengan akhlak-akhlak Al-Quran. Ia mungkin memperlihatkan sebahagian sifat-sifat yang diredai ALLAH, namun, ketika menghadapi keadaan dimana ia merasakan kepentingannya dipertaruhkan, ia menjadi seseorang yang sama sekali berbeza.

"Dan orang-orang yang berkata:"Ya Tuhan kami, anugerahkanlah kepada kami pasangan kami dan keturunan kami sebagai penenang hati kami dan jadikanlah kami pemimpin bagi orang-orang yang bertakwa." (Al-Furqan: 74)

Wassalam...

No comments:

.