NAMA BLOGGERS

Saturday, February 19, 2011

CINTA DUNIA......

Assalamulaikum..


gambar hiasan

Cinta Dunia Mengakibatkan Keingkaran.

Dan mereka bersumpah dengan nama Allah dengan sekuat-kuat sumpah; sesungguhnya jika datang kepada mereka seorang pemberi peringatan, niscaya mereka akan lebih mendapat petunjuk dari salah satu umat-umat (yang lain). Tatkala datang kepada mereka pemberi peringatan, maka kedatangannya itu tidak menambah kepada mereka, kecuali jauhnya mereka dari (kebenaran)," (Fatir:42}

    Sebahagian besar orang musyrik mengakui adanya ALLAH, Yang Berkuasa.Yang menciptakan diri mereka dan seluruh alam semesta.Namun, sekalipun  demikian, mereka menyimpangkan pemahaman atas agama ini. Alasan utama mengapa orang-orang ini berpaling dari Pencipta adalah kuatnya kecintaan kepada kehidupan dunia ini. 
    Disebabkan kecintaan yang amat besar inilah, dengan mudahnya mereka mengabaikan fakta-fakta dan menipu diri sendiri. Hal ini terbukti pada saat Rasulullah SAW diutus ke tengah-tengah mereka. Mereka tetap mengingkarinya kerana alasan tadi.
    Pada hari perhitungan, kelak setiap orang akan dinilai sesuai dengan amal perbuatannya dan tidak seorang pun sempat menyembunyikan amal-amal keburukannya. Dengan kutamanan pengadilan Ilahi ini,mereka yang mengikut jalan yang benar akan mendapat syurga untuk selama-lamanya. Sedangkan para pendosa, mereka kelak menyesali segala-galanya dan akan menemui akhir yang mengerikan.

Wassalam..

.