NAMA BLOGGERS

Wednesday, March 9, 2011

IMAN.....

Faedah Iman..
  "Maka tidakkah mereka telah mengembara di muka bumi, serta mereka memerhatikan bagaimana akibat orang-orang kafir yang terdahulu dari mereka? Allah telah menghancurkan orang-orang itu; dan orang-orang kafir (yang menurut jejak mereka) akan beroleh akibat-akibat buruk yang seperti itu." (Muhammad:10)
   Orang-orang yang beriman sempurna menegaskan dengan hati dan sepenuh kehidupan bahawa tiada Tuhan melainkan ALLAH. Mereka berpaling kepada ALLAH dan tidak mengangkat sekutu bagi-Nya. Mereka memurnikan ketaatan kepada-Nya dan menjalankan agama:
    " Katakanlah lagi (wahai Muhammad): "Sesungguhnya aku diperintahkan supaya menyembah Allah dengan mengikhlaskan segala ibadat kepadaNya." (Az-Zumar : 11).
      Allah juga mengambarkan hamba-hamba-Nya di dalam ayat yang lain,
    " Kecuali orang-orang yang bertaubat (dari perbuatan munafik itu) dan memperbaiki amalan mereka (yang salah), dan mereka pula berpegang teguh kepada (agama) Allah, serta mengerjakan agama mereka dengan ikhlas kerana Allah, maka mereka yang demikian itu ditempatkan bersama-sama orang-orang yang beriman (di dalam Syurga); dan Allah akan memberikan orang-orang yang beriman itu pahala yang amat besar." (An-Nisaa' : 146).
    Orang yang beriman sempurna juga membezakan diri melalui perhatian saksama yang di berikan pada perilaku ibadahnya. Sepanjang hidup selama mampu ia bergairah menegakkan solat, berpuasa, membayar zakat, ia ini menyakini memenuhi ibadah yang ditetapkan  Allah adalah wajib.
    Mereka beriman sempurna adalah mereka yang sedar bahawa "tidak sesuatu pun dapat menimpa mereka, kecuali apa yang telah di tetapkan oleh Allah atas mereka."
    Menyedari bahawa Allah menciptakan setiap peristiwa demi keuntungan agama dan manfaat bagi kehidupan mukmin pada hari kemudian, mereka yang beriman sempurna hidup dalam kepasarahan tulus kepada kebijaksanaan abadi Allah dan takdir yang telah di tetapkan-Nya.


Wassalam...

No comments:

.