NAMA BLOGGERS

Tuesday, October 25, 2011

Allah Mengurniakan Pemahaman Kepada Orang-Orang Bertakwa

Allah Mengurniakan Pemahaman Kepada Orang-Orang Bertakwa
     Dalam Al-Qur'an adalah Allah memberikan kemampuan kepada orang-orang yang beriman, kemampuan untuk membezakan antara yang benar dan yang salah. Hal ini disebut sebagai "hikmah". Allah menceritakan dalam :
     "Wahai orang-orang yang beriman! Jika kamu bertaqwa kepada Allah, nescaya Ia mengadakan bagi kamu (petunjuk) yang membezakan antara yang benar dengan yang salah, dan menghapuskan kesalahan-kesalahan kamu, serta mengampunkan (dosa-dosa) kamu. Dan Allah (sememangnya) mempunyai limpah kurnia yang besar."(Al-Anfaal: 29).
     Sebagaimana telah dijelaskan ,Allah mengaburkan pemahaman orang-orang kafir. Orang-orang ini, betapa pun cerdasnya otak mereka, tidak dapat memahami perinsip-perinsip agama yang sangat jelas. Hikmah adalah sifat istimewa yang dimiliki orang-orang beriman. Sebahagian besar manusia menganggap bahawa kecerdasan otak dan hikmah itu memiliki makna yang sama. Kecerdasan otak adalah kemampuan pikiran yang dimiliki oleh setiap orang. Misalnya, menjadi seorang ilmuan ahli atom atau genius di bidang matematik menunjukkan kecerdasan otak. Akan tetapi hikmah adalah hasil dari ketakwaan seseorang kepada Allah dan digunakannya hati nurani, sama sekali tidak ada hubungannya dengan kecerdasan otak. Bisa saja seseorang sangat cerdas otaknya, tetapi tidak akan menjadi orang bijak  selagi ia tidak bertakwa kepada Allah.
     Dengan demikian, hikmah adalah rahmat dari Allah yang di kurniakan kepada orang-orang beriman. Orang-orang yang di jauhkan dari pemahaman seperti ini, bahkan tidak menyedari keadaan mereka. Misalnya, orang-orang yang menganggap bahawa mereka adalah sumber kekuasaan dan kekayaan., lalu menjadi sombong. Sesungguhnya anggapan dan sikap seperti ini menunjukkan bahawa ia tidak memiliki hikmah. Kerana jika ia memiliki hikmah, ia akan menyedari bahawa tidak ada sesuatu pun yang berkuasa kecuali Kehendak Allah. Kesedaran ini pada akhirnya akan menghasilkan sikap yang rendah hati. Namun, orang seperti ini tidak berfikir bahawa jika Allah Menghendaki,semua kekayaannya dapat di musnah dalam waktu sekejap, atau bahawa dia dapat menghadapi kematian, dan semua yang ia miliki  ia tinggalkan di dunia, dan ia akan berada di neraka untuk menerima balasannya. semua ini lebih pasti dan lebih nyata daripada apa yang di miliki seseorang di dunia. Hanya orang-orang beriman yang bertakwa kepada Allah yang memiliki pemahaman seperti ini, sehingga mereka tidak tertipu oleh kehidupan dunia. Mereka menghabiskan hidup mereka dengan memahami hakikat segala sesuatu. Allah mengurniakan pemahaman kepada orang-orang beriman melalui keimanan mereka. Jika mereka merasa semakin dekat kepada Allah, pemahaman mereka pun meningkat dan mereka menjadi lebih memahami rahsia-rahsia Allah.

1 comment:

Panglima7 said...

Assalam Aree. Blog Aree telah Panglima linkkan. Thank u. Selamat Hari Raya Aidil Adha. Wassalam.

.